top of page
tisno grbina.png

Tisno

Tisno je nastalo na mjestu gdje otok Murter gotovo dodiruje kopno, pa je  po tom uskom tjesnacu (6m), koji razdvaja otok od kopna i dobilo ime.

Prvi put se spominje 1474. godine, a za vrijeme francuske vladavine (1806-1813.) Tisno je, postalo  najveće otočno naselje i centar komune. Početkom 18. stoljeća, kad je prošla opasnost od turskih napada, sagrađen je most koji povezuje Otok Murter s kopnom, pa se Tisno počelo širiti i na kopneni dio.

Središte starog dijela je na otoku, jugoistočno od pokretnog mosta. Iza zadnjih kuća i crkvice Sv. Andrije nalazi se kamenita, šumom natkrivena plaža sa dugim, ugodnim šetalištem. Noviji dio sagrađen je na kopnenom predjelu Gomilica.

Tisno ima, za mala dalmatinska mjesta, neobično prostrane trgove, bogatstvo zelenila i dugu mjesnu rivu, kao stvorenu za okrepljujuću ljetnu šetnju. U novije vrijeme naglo se razvija kopneni dio Tisna, posebno njegov sjeverozapadni dio i prostor oko uvale Artić. Tu su sagrađene brojne kuće za odmor, apartmani, restorani i manji obiteljski hoteli.

Tisno je poznato i po velikoj fešti Gospe od Karavaja (Caravaggia), 26.svibnja, kad se u Tisnom okupljaju vjernici iz cijelog kraja.

 

Dizanje mosta:

sezona (01.05.-01.10.):

svaki dan  - 09:00 – 09:30 i popodne 17:00 – 17:30

izan sezone (01.10.-01.05.):

ponedjeljak, srijeda, petak  - 09:00 – 09:30

Plaža "Jazine"

jazine udaljenost.png
kamenčići.png
kamen.png
parking.png
hranaaa.png

Jazine su šljunčana plaža s betonskim pločama  koja vam nudi veliki izbor sadržaja.

Ljubitelji sporta mogu uživati igrajući odbojku u pješčanom igralištu, mini golf, stolni tenis, i mnoge druge sportove. Od sadržaja na plaži se nalaze vanjski tuševi, javni wc, a postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

More je ovdje plitko i toplo što je idealno za one koji žele zaigrati picigin. Na plaži Jazine se nalaz fast food i kafić gdje se možete osvježiti tijekom velikih ljetnih vrućina. Na samom početku plaže je trgovina s hranom i pićem  a malo dalje se nalazi štand s palačinkama. U pozadini plaže je borova šuma pod čijim krošnjama se možete skloniti od jakog sunca.

Za one koji stižu automobilom osiguran je parking koji se naplaćuje.

Plaža "Iza Andrije"

andrija udaljenost.png
kamenčići.png
kamen.png

Plaža Iza Andrije se nalazi na otoku Murteru na samom rubu mjesta Tisno. Ime je dobila po crkvici Sv. Andrije iza koje se nalazi. Proglašena je najpopularnijom nudističkom plažom u Hrvatskoj. Plaža je stjenovita s betonskim pločama na kojima se možete sunčati i uživati u svom odmoru.

U pozadini se nalazi borova šuma čije krošnje na nekim dijelovima dosežu i do mora. Pod krošnjama možete uživati u hladovini za vrijeme velikih ljetnih vrućina. Na plaži Iza Andrije nema nikakvog sadržaja te ukoliko planirate ostati tu cijeli dan ponesite sa sobom nešto hrane i pića i poneki sportski rekvizit da si upotpunite vrijeme sportom.

Do plaže Iza Andrije ne možete doći automobilom već pješke uređenom šetnicom kroz borovu šumu.

bottom of page