top of page

Betina

Betinu, zbog položaja i očuvane arhitekture, smatraju jednim od najljepših mjesta na Jadranu.

Središnji, povijesni dio Betine izgrađen je na istočnim padinama rta Artić na sjevernom ulazu u Murterski kanal. Tijekom vremena naselje se proširilo i na uvalu Zdrače i spojilo sa Murterom. Danas fizička granica između Murtera i Betine ne postoji. Jedino što upućuje na izlazak iz jednog mjesta u drugo jest - tabla s nazivom.

Mjestom dominira Župna crkva Sv. Frane Asiškog s tornjem, djelom šibenskog graditelja Ivana Skoka (1736. godina), a od nje se spušta prava mreža starih uličica prema staroj jezgri mjesta.

Prema legendi ime naselja Betina potječe od stare keltske riječi "bet" što znači - usta i vrlo slikovito opisuje izgled betinske luke. Naime, kada Betini prilazite s mora, poluotok, na kojemu se nalazi dio stare, kamene, Betine, poput usana tvori prirodnu luku i štiti ribarske brodove od nasrtaja podivljalog mora i bure, koja je na tom djelu izuzetno jaka.

Betina je nadaleko poznata i po svojim kalafatima (brodograditeljima u drvu). Još je 1848. godine otvoreno u to vrijeme vrlo moderno brodogradilište, a tradicija brodogradnje održala se i do danas. Danas, kada drvena gradnja na Jadranu polako zamire i ustupa mjesto plastičnim brodovima, Betina je sa svojim "škverom" i nekoliko malih obiteljskih brodogradilišta postala jadranski centar drvene brodogradnje.

Plaža "Zdrače"

Betina udaljenost.png
kamenčići.png
beton.png
parking.png
hrana.png

Plaža Zdrače gradska je plaža mjesta Betina na otoku Murteru, a može se pohvaliti izrazito čistim morem i prekrasnim šljunkom koji se u dodiru s morem pretvara u fini pijesak. Plaža se nalazi nedaleko od centra mjesta Betina, u maloj uvali prema mjestu Murter. Plaža je lako dostupna pješice, biciklom ili automobilom, a u blizini se nalazi parking.

Na plaži Zdrače djeca se mogu zabavljati u novo uređenom dječjem igralištu dok se odrasli opuštaju u obližnjem kafiću uz osvježavajuće piće. U blizini plaže nalazi i teren za mali nogomet, pa okupite ekipu i zaigrajte. Na plaži su postavljeni i tuševi sa slatkom vodom.

Plaža je šljunčana sa pješčanim dijelovima, a dio je prekriven betonskim pločama, idealnim za sunčanje i uživanje uz more. Opustite se na prekrasnoj plaži Zdrače, okupajte se u izrazito čistom moru i uživajte u lijepom okruženju.

Plaža "Plitka Vala"

udaljenost plitka vala.png
kamenčići.png
kamen.png
parking.png
hranaaa.png

Plaža Plitka Vala smjestila se nedaleko od mjesta Betina, od centra mjesta do plaže se može prošetati šetnicom oko 2 km, a ukoliko idete automobilom za 5 minuta stižete do plaže. Automobilom možete doći tik do plaže i prilazni put je uzak ali uređen.

Plaža Plitka Vala idealna je za obitelji s djecom zbog plitkog mora i sitnog šljunka. Uživajte na ovoj prekrasnoj plaži uz čisto more i lijepi šljunak. U okolici plaže, na travnatom dijelu, nalaze se stabla maslina i borova koja stvaraju hlad, ali ne i na samoj plaži, stoga ako želite provesti cijeli dan na plaži, ponesite suncobran sa sobom.

U blizini plaže nalazi se kamp u sklopu kojeg postoje sportsko-rekreacijski sadržaji koji su Vam na raspolaganju. Tako možete sudjelovati u školi jedrenja i školi ronjenja, te možete unajmiti bicikle i krenuti u istraživanje okolice.

Nedaleko od plaže nalazi se dječje igralište u kojem će se Vaši najmlađi zasigurno dobro zabaviti, dok se vi opuštate uz osvježavajuće piće i ukusno jelo u restoranu neposredno pokraj igrališta.

Plaža "Kosirina"

udaljenost plitka vala.png
kamenčići.png
kamen.png
parking.png
hranaaa.png

Plaža Kosirina smjestila se u uvali udaljenoj 3,5 km od mjesta Betina na otoku Murteru. Ova prekrasna šljunčana plaža idealna za bijeg od gužvi i buke na gradskim plažama. Do nje je lako doći automobilom a parkirati možete u blizini.

Uživajte u miru i tišini, okruženi prekrasnom prirodom na jedinstvenoj plaži Kosirina. Plaža je okružena borovom šumom koja stvara prirodni hlad i prijeko potrebnu zaštitu od ljetnog sunca. Odmah iznad plaže nalazi se dječje igralište sa ljuljačkama i toboganima koje će oduševiti najmlađe, a pored igrališta je i restoran u kojem se možete opustiti uz hladno piće i ukusno, tradicionalno jelo. Ljubitelji ronjenja oduševiti će se bogatstvom morskog svijeta i prekrasnim podmorjem. Uz plažu se nalazi i kamp Kosirina sa širokom ponudom aktivnosti koja nije rezervirana samo za one koji borave u kampu. Tako se možete okušati u stolnom tenisu, jahanju, školi jedrenja i drugim aktivnostima.

Plaža Kosirina slovi kao jedna od najljepših plaža Hrvatske, sa prekrasnim pogledom na Kornate i otočić Tužbina zasigurno će i Vas oduševiti. Opustite se daleko od gužve i buke, okruženi lijepom prirodom i čistim morem.

bottom of page